Diverses organitzacions de consum, producció, intercanvi, comercialització i finançament de Catalunya ens coordinem per constituir la Xarxa d’Economia Solidària.

L’economia solidària, en les seves formes més diverses, és una manera de viure que abasta la integritat de l’ésser humà.

Adoptem el terme economia solidària perquè designa la subordinació de l’economia a la seva finalitat, que és la de proveir, de manera sostenible, les bases materials pel desenvolupament personal, social i ambiental de l’ésser humà.

El valor central de l’economia solidària és el treball humà. La referència de l’economia solidària és cada subjecte i, alhora, tota la societat concebuda també com a subjecte. Per tant, l’eficiència econòmica no es delimita pels benificis materials d’una iniciativa sinó que es defineix en funció de la qualitat de vida i de la felicitat dels seus membres i alhora, de tota la societat com a sistema global.

Plantejada en aquests termes, l’economia solidària es desenvolupa:

  • Construint-se a partir d’allò local i allò micro, a través d’un procés que vingui des de baix i de dins, fins a l’àmbit global i macro. Tot, com a expressió de l’autogestió i l’autodeterminació en l’àmbit econòmic.

  • Desenvolupant tècniques, mètodes i pràctiques de gestió, a més de llenguatges i maneres de relació interpersonal que siguin coherents amb els seus objectius.

  • Elaborant la seva pròpia pràctica i la seva pròpia definició de mercat, el mercat social, incloent-hi en aquestes els valors de la solidaritat, de la reciprocitat i de la corresponsabilitat.

  • Alimentant-se per mitjà de processos educatius que desenvolupen en les persones implicades i, a la societat en general, la consciència que són productores i consumidores i, a més d’això, generadores de les seves pròpies necessitats.

L’economia solidària, com una nova forma de produir, consumir i de distribuir, es proposa com a alternativa viable i sostenible per a la satisfacció de les necessitats de la població i de la humanitat.

Ens coordinem per constituir la Xarxa d’Economia Solidària amb el doble objectiu de:

  • Intercanviar informacions, productes, serveis i valors tot desenvolupant projectes d’intercooperació.
  • Difondre la nostra forma alternativa d’entendre l’economia tot consolidant les nostres iniciatives i constituint un nucli econòmic alternatiu.

Els criteris bàsics per a formar part de la Xarxa d’Economia Solidària són:

  • Potenciar el treball emancipador i no practicar cap mena d’explotació social.
  • Preservar l’equilibri dels ecosistemes, respectant la transició d’aquelles iniciatives que encara no siguin ecològicament sostenibles.
  • Compartir una part dels nostres excedents, en temps, espècies o diners, per a l’expansió de l’economia solidària.
  • Organitzar-se de forma democràtica i participativa.

La Xarxa d’Economia Solidària s’adherexia la Xarxa Global de Socieconomia Solidària, creada a la ciutat brasilera de Porto Alegre en el transcurs del primer Fòrum Social Mundial, el 29 de gener de 2001. Així mateix, manifesta la seva voluntat d’establir contactes amb les altres xarxes d’economia solidària per intercanviar experiències i treballar conjuntament.

Les cooperatives (de treball, de consum, d’habitatges…), les societats laborals, les associacions amb activitat econòmica, les xarxes d’intercanvi de coneixements i serveis catalanes, i en general totes les iniciatives econòmiques que se sentin identificades amb aquesta forma d’entendre l’economia i amb aquests objectius, perquè s’incorporin a la Xarxa d’Economia Solidària.

PER UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES.

UN ALTRE MÓN ÉS POSSIBLE!!!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s